Leerorkest oefent met Dudok Quartet voor SQBA!

 

Het Leerorkest heeft een bijzondere studiedag in de muziekschool in Amsterdam-Zuidoost op zaterdag 23 november. ‘Het gevoel dat ik deze altviool speel vind ik geweldig’, zegt Brandon (11).

 

Bekijk het filmpje onderaan de pagina  of ga naar https://youtu.be/alFd2X6R4Ow

In de muziekzaaltjes, die uitkijken op hoge flats, oefenen strijkkwartetjes van het Leerorkest. Wie zijn hun leermeesters deze dag? De leden van het Dudok Quartet, een van de beste Nederlandse strijkkwartetten van nu. Twintig kinderen, oftewel vijf piepjonge strijkkwartetten, krijgen een unieke training voor de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, die vanaf zaterdag 25 januari 2020 plaatsvindt in Muziekgebouw aan ’t IJ. De kinderen openen dan het internationale festival!

Twee violen, een altviool en een cello: niet meer dan vier muzikanten. Bijna iedere grote componist heeft wel strijkkwartetten geschreven. Het is een fenomeen apart binnen de klassieke muziek. Als je het aan de Dudok-leden vraagt is niets zo leuk als spelen in een strijkkwartet, en die liefde delen ze graag met de jonge strijkers van het Leerorkest. ‘Een strijkkwartet? Nog nooit van gehoord!’

Vanaf de eerste festivaleditie twee jaar geleden is er een mooie samenwerking ontstaan tussen de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam en het Leerorkest. Na het succes van de eerste editie bereidt nu de tweede lichting zich voor.

Om te beginnen krijgen de kinderen al sinds het voorjaar wekelijks een uur strijkkwartet-les (naast hun reguliere Leerorkest) van de Leerorkest-muziekdocenten. Maar daarnaast krijgen de jonge strijkkwartetjes ook een viertal studiedagen met het Dudok Quartet. Wat is het geheim van het strijkkwartet? Het Dudok Quartet neemt de kinderen mee in het spel, waar moet je op letten en hoe klinkt het goed. ‘Mijn viool kan heel elegant klinken en ook extreem,’ heeft Kareem (12) al geleerd.

De strijkkwartet-leerlingen komen uit Noord, Oost en Zuidoost. ‘Het mooiste vind ik als we tegelijk spelen en de harmonie vinden in de liedjes’, vertelt leerling Yasmine (12).

Na de studiedag van zaterdag 23 november is er nog de Junior-Kwartetdag van het Dudok Quartet in het Muziekgebouw op zondag 5 januari en een repetitiedag voor de leerlingen op zaterdag 11 januari. En dan is het zo ver, het moment waarop de kinderen gaan presenteren waar ze bijna een jaar lang hard voor hebben gewerkt. De datum speelt al een hele tijd door hun hoofd: 25 januari 2020, de Opening van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam in het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Deze intensieve voorbereiding en extra lessen van het Leerorkest zouden niet mogelijk zijn zonder de financiële donaties van W.M. de Hoop Stichting, Promising Young People, Sonos Soundwaves en Stichting Boemer.