Boek: Violen in de Gymzaal

Verhalen, Nieuwsitems  |  Alice  |  maandag 18 januari 2016
img-big

Het succes van het Leerorkest als nieuwe vorm van muziekles op school is de reden voor een boek, dat het verhaal vertelt achter het Leerorkest.

'Je leest dit inspirerende verhaal in één adem uit. De foto's van de kinderen zijn schitterend.'

U ontvangt het boek gratis bij een donatie van € 20 of meer via onze Vriendenstichting. Vermeld dan bij Opmerkingen dat u het boek 'Violen in de gymzaal' wilt ontvangen.

Zie ook: Boekpresentatie VondelCS, 2 februari 2016

‘Wat in de Amsterdamse Bijlmer van start ging als een kleinschalig project is 10 jaar later uitgegroeid tot een landelijke beweging die alle kinderen de kans wil geven om samen op school muziek te maken,’ zo vat auteur Patrick Meershoek, tevens Parool-verslaggever, het ‘klinkende succes’ van het Leerorkest samen.

Onlosmakelijk verbonden met het Leerorkest is het persoonlijke en inspirerende verhaal van initiatiefnemer Marco de Souza. De Braziliaan maakte na zijn komst naar Nederland toiletten schoon op het Centraal Station in Amsterdam, om in 2014 als oprichter van het Leerorkest te worden uitgeroepen tot Amsterdammer van het Jaar.

Speciaal voor deze uitgave schreef Freek de Jonge een gedicht. In het boek leest u ook persoonlijke bijdragen van professor Erik Scherder, mezzosopraan Tania Kross, kunstenares Hella de Jonge, presentatrice Maartje van Weegen, presentatrice Noraly Beyer, componist Merlijn Twaalfhoven en De Kinderombudsman Marc Dullaert.

In het boek staan vijftien ‘glamour’ portretten van kinderen uit Amsterdam die op hun school in een Leerorkest spelen. Topfotograaf Marcel Molle: ‘Ik wilde de kinderen laten stralen, als ware sterren.’
 

Over de auteur en de fotograaf

Patrick Meershoek, verslaggever van Het Parool en auteur van non-fictie boeken, tekende eerder de geschiedenis op van de Amsterdamse Bijlmer, in veertig verhalen. Als stadsredacteur volgde hij de ontwikkelingen van het Leerorkest in Zuidoost, en het uitwaaieren over stad en land, op de voet.

Marcel Molle portretteerde vijftien kinderen die op hun school in Amsterdam in een Leerorkest spelen. Molle maakte furore als fotojournalist bij de Volkskrant, won de Zilveren Camera, en ontwikkelde zich verder als allround fotograaf en filmmaker. Hij is een meester in sfeer en licht.Meer over het lustrum op www.leerorkest10jaar.nl

terug naar overzicht

Doorzoek berichten