Jetta Klijnsma

Reacties  |  Alice  |  woensdag 29 november 2017
img-big

‘Het Leerorkest is zó aanstekelijk!’

Jetta Klijnsma, staatssecretaris sociale zaken, sprak in tv-programma Tijd voor Max over het Leerorkest:
 
‘We willen met zijn allen zó graag dat álle kinderen in Nederland muziek kunnen maken, ook als je in een gezin opgroeit waar niet veel geld is, dus we geven 125.000 euro aan het Leerorkest. Het Leerorkest is een geweldig initiatief.

Het Leerorkest is er voor alle kinderen, maar specifiek in moeilijke wijken in ons land, wijken waar niet de rijkste mensen wonen, wijken waarin je niet als vanzelf met muzieklessen in aanraking komt, en het Leerorkest dat doet dit al meer dan 10 jaar en het is zó aanstekelijk. Je gunt ieder kind zó dat als het talent heeft dat het ook echt muziek kan maken.

Ik ken Marco de Souza al heel lang en hij is ook zó aanstekelijk, want hij zorgt er voor, met alle mensen om hem heen – want er zijn ook heel veel vrijwilligers actief –, dat alle kinderen goed begeleid worden en precies het instrument krijgen wat bij hen past. Weet je zo’n instrument dat gaat ergens over, want als jij een instrument mee krijgt naar huis dan ga je dat koesteren, heb je ook echt iets om voor te zorgen. En dat léért het Leerorkest - de mensen van het Leerorkest leren jou ook met dat instrument goed om te gaan, niet alleen het te bespelen maar ook goed te onderhouden. En dat is natuurlijk ook heel mooi.

En wat ik ook mooi vind: alle instrumenten die worden natuurlijk ook gewoon onderhouden - heel veel - en dat doen weer vrijwilligers, maar ook mensen die – zoals wij dat noemen – een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. En die mensen leren dus bij het Leerorkest hoe het is om weer aan het werk te zijn en gaan daardoor ook weer aan de slag. Dus het mes snijdt aan zó veel kanten.’

Naar de uitzending

In 2011 diende Jetta Klijnsma de allereerste motie over het Leerorkest in met een verzoek aan de regering om het initiatief substantieel te versterken. Lees hier de motie

 

terug naar overzicht

Doorzoek berichten