Leerorkest bestaat 10 jaar!

 


In het schooljaar 2005-2006 ontwikkelde muziekschooldirecteur Marco de Souza in nauwe samenwerking met basisscholen in Amsterdam Zuidoost een ijzersterk concept: het Leerorkest. Alle kinderen leren vanaf groep 5, op school, onder schooltijd, een muziekinstrument spelen: dwarsfluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, tuba, harp, viool, altviool, cello, contrabas en slagwerk. Vervolgens spelen ze samen in hun eigen symfonieorkest op school: het Leerorkest.

Er startte een unieke samenwerking met het Nederlands Philharmonisch Orkest en het enthousiasme breidde zich uit over de hele stad. In alle hoeken van Amsterdam omarmden basisscholen 'het Leerorkest' als vorm van muziekeducatie waarbij alle kinderen groeien en hun talenten kunnen bloeien. Door de expertise te delen, verspreidde het Leerorkest-concept zich al snel door het hele land. Overal in Nederland gingen op scholen Leerorkesten van start naar het Amsterdamse voorbeeld. Door een landelijk Instrumentendepot op te richten, is de drempel om een orkest op school te starten nog lager geworden.

In tien jaar tijd is ‘het Leerorkest’ uitgegroeid tot een waar fenomeen. Ongelooflijk veel mensen zetten zich met hart en ziel voor het Leerorkest in. Schoolbestuurders, leerkrachten, muziekdocenten, musici, ouders, vrijwilligers, donateurs en vooraanstaande Nederlanders. Er is steun gevonden bij de overheid, bij fondsen, stichtingen, bedrijfsleven, media, in muziek- en onderwijswereld. Ook over de grenzen is de belangstelling groot.

Het Leerorkest kijkt vooral uit naar de komende 10 jaar, waarin we - met uw hulp - nog dichter bij ons doel willen komen: de democratisering van muziekeducatie, zodat zoveel mogelijk kinderen de kracht van muziek kunnen ontdekken.
 

Lustrumagenda schooljaar 2015-2016

23 september 2015, concert voor Europese Kinderombudsmannen
24 september 2015, Vredesconcert i.s.m. de Westerkerk en Amnesty International
19 november 2015, Leerorkest Lustrumfeest voor medewerkers
2 februari 2016, Presentatie boek Violen in de gymzaal met foto-expositie
9 maart 2016, Groot Lustrumconcert in de Westergasfabriek
27 mei 2016, Leerorkest Symposium 'Music to Educate Children' met Projeto Gurí uit Brazilie en vertegenwoordigers uit de sportwereld

Naar de agenda

Deze pagina is ook bereikbaar via www.leerorkest10jaar.nl