Expertisecentrum
Het Expertisecentrum ontwikkelt, verzamelt en documenteert inhoudelijke en organisatorische kennis en maakt deze expertise toegankelijk voor docenten en leerkrachten. Daarbij deelt het Leerorkest haar kennis met een uitgebreid netwerk van projecten in Nederland en België.


Op de site Orkest in de Klas, een gezamenlijk initiatief van IKEI (Ieder Kind een Instrument) van SKVR in Rotterdam, MIK (Muziek in de Klas), Gelderland, en Stichting Leerorkest, kunnen docenten, leerkrachten en leerlingen suggesties en ideeën downloaden ter aanvulling van de muziekles op de basisschool. Daarnaast is er informatie over hoe een (vergelijkbaar project als) Leerorkest op de starten. Iedere organisatie die een Leerorkest of soortgelijke activiteit wil starten kan het concept van het Leerorkest gebruiken en op ondersteuning in het gehele proces rekenen.

Directeur Marco de Souza vertelt: 'Het Leerorkest hanteert bij al haar activiteiten de 'filosofie van het delen'. Wij zijn ervan overtuigd dat het delen van kennis en middelen ons allemaal sterker maakt. Daarom steunen wij nieuw opgerichte Leerorkesten en vergelijkbare initiatieven in het land met onze kennis, ervaring, didactische materialen en vanuit ons nieuwe Instrumentendepot ook met instrumenten. Immers alleen als wij bereid zijn om kennis en middelen met elkaar te delen, kunnen we écht de democratisering van muziekeducatie realiseren.'

Vragen? Mail naar expertisecentrum@leerorkest.nl. 


Speciale uitgaven van het Expertisecentrum


Handboek voor Leerkrachten: Help, mijn klas maakt muziek!

Nieuwe Leerorkest-lesboekjes voor op de basisschool

Instructiefilmpjes instrumenten


Hoe stem je je instrument en doe je eenvoudig onderhoud aan je instrument?

Selectie ontwikkelde materialen


Docenten hebben in de praktijk vaak behoefte aan ideeën en suggesties voor de invulling van het relatief nieuwe vakgebied van het geven van muzieklessen in groepsverband. Daarom hebben we onze kennis gebundeld in een aantal publicaties. Waar nodig kunnen docenten deze publicaties gebruiken ter inspiratie bij de invulling van hun lessen.

Leerorkest Handboek voor docenten

Leerorkest Pedagogisch & Didactisch Handelen

Leerorkest Beloningssysteem

Leerorkest Beloningskaart

Leerorkest Vademecum

Leerorkest Curriculum

Leerorkest Methodiek en uitgangspunten

Leerorkest Expertiseplan