Wijktalentorkesten in Amsterdam


Uitbreiding van de naschoolse Leerorkesten naar andere stadsdelen


Het Leerorkest wil meer kinderen de kans geven om ’s middags na school mee te doen in een Wijktalentorkest. In het Wijktalentorkest krijgen kinderen wekelijks muziekles in kleine groepen, repeteren samen als orkest en werken toe naar optredens voor publiek. Samen met hun muziekdocenten gaan de kinderen ook af en toe naar concerten. De lesmethode sluit aan op het Leerorkest op school onder schooltijd, maar kinderen van andere scholen kunnen ook meedoen.

De opzet is laagdrempelig. In september 2018 werd het Wijktalentorkest genomineerd voor de Omarmprijs 2018, samen met andere initiatieven die kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe portemonnee. Naast het al jaren bestaande Klein Leerorkest en OSB Leerorkest Zuidoost, zijn er in 2018/2019 nieuwe Wijktalentorkesten gestart in Noord, Nieuw-West en Zuidoost.
 

Orkesten voor kinderen in de hele stad


Wijktalentorkest Noord

Wijktalentorkest Indische Buurt

Wijktalentorkest Nieuw-West


Wijktalentorkest Klein Leerorkest Zuidoost

Wijktalentorkest Egoli

Wijktalentorkest OSB Leerorkest Zuidoost

Wijktalentorkest LelyBand Reigersbos
 

Muzikaal én sociaal


De Wijktalentorkesten hebben niet alleen een muzikaal maar ook een sociaalmaatschappelijk karakter. De brede ontwikkeling van het kind staat centraal, ouderbetrokkenheid, sociale verbinding en inclusie. Vaste coördinatoren en vrijwilligers zorgen voor persoonlijk contact met de kinderen, ouders en scholen. Ook werken we samen met sociale en culturele instellingen in de buurt, zoals buurtcentra en bibliotheek.
 
De Wijktalentorkesten worden mede mogelijk gemaakt door het Jongerencultuurfonds Amsterdam, VSBfonds, Ars Donandi + W J O de Vries fonds en de Gemeente Amsterdam. Stichting Instrumentendepot Leerorkest leent de muziekinstrumenten uit.