Wijktalentorkesten


Het Leerorkest breidt het aantal Wijktalentorkesten in Amsterdam uit


Het Leerorkest wil meer kinderen de kans geven om ’s middags na school mee te doen in een Wijktalentorkest. In het Wijktalentorkest krijgen kinderen wekelijks muziekles in kleine groepen, repeteren samen als orkest en werken toe naar optredens voor publiek. Samen met hun muziekdocenten gaan de kinderen ook af en toe naar (klassieke) concerten. De lesmethode sluit aan op het Leerorkest op school onder schooltijd.

In september is het Wijktalentorkest genomineerd voor de Omarmprijs 2018, samen met andere initiatieven die kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe portemonnee.
 

Wijktalentorkesten in de stadsdelen


In Zuidoost is al jaren het 'Klein Leerorkest' actief volgens de formule van een Wijktalentorkest. Nieuw is het Wijktalentorkest op scholencluster Egoli. Er zijn in Zuidoost ook twee orkesten voor middelbare scholieren: het OSB Leerorkest Zuidoost en het orkest op Ir. Lely Lyceum in de wijk Reigersbos. In Oost start dit najaar het Wijktalentorkest Indische Buurt, in navolging van het programma Klassiek rondom de Klas. Ook in Noord (locatie Tuindorp Oostzaan) en Nieuw-West (locatie Evertsweertplantsoen) zijn nieuwe Wijktalentorkesten gestart.

Kind/leerling aanmelden en meer info per stadsdeel
 

Muzikaal én sociaal


De Wijktalentorkesten hebben niet alleen een muzikaal maar ook een sociaalmaatschappelijk karakter. Er is extra aandacht voor de brede ontwikkeling van het kind, ouderbetrokkenheid, sociale verbinding en verbetering van kansen. Vaste coördinatoren en gastheren/-vrouwen zorgen voor persoonlijk contact met de kinderen, ouders en verbinding met scholen. Ook andere culturele instellingen zoals de openbare bibliotheek en maatschappelijke organisaties uit de buurt worden actief betrokken.
 
De Wijktalentorkesten worden mede mogelijk gemaakt door het Jongerencultuurfonds, VSBfonds, Ars Donandi + W J O de Vries fonds en de Gemeente Amsterdam. Het Instrumentendepot Leerorkest verzorgt de muziekinstrumenten.Aanmelden kind/leerling voor het wijktalentorkest in de buurt