Wijktalentorkesten in Amsterdam


Uitbreiding van de naschoolse Leerorkesten naar andere stadsdelen


Het Leerorkest wil meer kinderen de kans geven om naschools mee te doen in een Wijktalentorkest en daarvan de positieve effecten te ervaren. In het Wijktalentorkest krijgen kinderen wekelijks muziekles in kleine groepen, repeteren samen als orkest en werken toe naar optredens. De lesmethode sluit aan op het Leerorkest op school onder schooltijd, maar kinderen van andere scholen kunnen ook meedoen. Naast het al jaren actieve Klein Leerorkest en OSB Leerorkest Zuidoost zijn er sinds 2018 nieuwe Wijktalentorkesten gestart in Noord, Nieuw-West en Zuidoost. In Oost is het project Klassiek rondom de Klas verder gegaan als Wijktalentorkest Indische Buurt.
 

Muzikaal én sociaal


De Wijktalentorkesten hebben niet alleen een muzikaal maar ook een sociaalmaatschappelijk karakter. De brede ontwikkeling van het kind staat centraal, ouderbetrokkenheid, sociale verbinding en inclusie. Vaste coördinatoren en vrijwilligers zorgen voor persoonlijk contact met de kinderen, ouders en scholen. Ook werken we samen met sociale en culturele instellingen in de buurt, zoals buurtcentra en bibliotheek. De opzet van het Wijktalentorkest is laagdrempelig en voor iedereen betaalbaar.

De Wijktalentorkesten worden mede mogelijk gemaakt door het Jongerencultuurfonds Amsterdam, VSBfonds, Ars Donandi + W J O de Vries fonds en de Gemeente Amsterdam. Stichting Instrumentendepot Leerorkest leent de muziekinstrumenten uit. In september 2018 werd het Wijktalentorkest genomineerd voor de Omarmprijs 2018, samen met andere initiatieven die kansen creëren voor Amsterdammers met een krappe portemonnee.
 

Wijktalentorkesten voor kinderen in de hele stad


Klik hier voor het overzicht van de Wijktalentorkesten in de stad