Zo werkt het 

 

Met een Leerorkest op school krijgen de kinderen één keer per week onder schooltijd een uur muziekles van een professionele muziekdocent op een zelfgekozen instrument. Vervolgens spelen alle kinderen samen in een groot Leerorkest.

 

Muziekles op school

 

Het 'Leerorkest' staat voor een innovatieve vorm van muziekonderwijs. Eén keer per week krijgen kinderen in groep 5 t/m 8 een uur muziekles van een professionele muziekdocent, onder schooltijd, op school. Zij oefenen, in kleine groepjes, op één van de instrumenten uit het symfonieorkest: viool, altviool, cello, dwarsfluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, trombone, hoorn, contrabas, harp en slagwerk.

Samenspel in orkest

 

Na een paar maanden les hebben de leerlingen 'orkestrepetitie'. Ze vormen dan een écht symfonieorkest onder leiding van een professionele dirigent. Elk schooljaar start er een nieuw orkest met groep-5 leerlingen en stromen de anderen door naar het tweede, derde of vierdejaarsorkest. Zo zijn er dus na verloop van tijd op elke deelnemende school vier Leerorkesten. Bij grote orkestrepetities en uitvoeringen spelen de kinderen samen met groepen van andere scholen.

Leerorkest-repertoire

 

In het begin spelen de leerlingen bewerkte kinderliedjes, later swingende popnummers en klassieke orkeststukken. De muziekstukken worden speciaal gecomponeerd op het niveau van de kinderen. Het Leerorkest heeft een Expertisecentrum dat voorbeeld lesmateriaal verzorgt.

Scholen in Amsterdam


In Amsterdam, waar het Leerorkest begonnen is, zijn er al meer dan 30 Leerorkesten op scholen in alle hoeken van de stad. In de hoofdstad werken we nauw samen met het Nederlands Philharmonisch Orkest en andere culturele instellingen. Op basisscholen in Amsterdam Zuidoost hebben ze het langst ervaring met een Leerorkest op school. Er zijn ook programma's voor het vmbo onder de naam SuperSymphonics.
 

Wijktalentorkesten


Kinderen die méér willen, kunnen naschools meedoen met het Wijktalentorkest.
 

In Nederland


In heel Nederland zijn nieuwe Leerorkesten gestart of soortgelijke muziekeducatie-initiatieven. Muziekinstrumenten worden uitgeleend via het Instrumentendepot Leerorkest. Via het Expertisecentrum en Orkest in de Klas worden voorbeeldlesmaterialen en ervaringen uitgewisseld.

Er is een Handboek voor startende Leerorkest-scholen met kennis, handvatten en tips om aan de slag te gaan met instrumentaal muziekonderwijs op school.


Wat zou het mooi zijn als het leren spelen van een muziekinstrument op school voor alle kinderen vanzelfsprekend wordt!